keskiviikkona, tammikuuta 23, 2013

Märkähuovutus - huopapitsi & statement-kaulakoru

Hei,

tänään meillä oli märkähuovutuksesta demokerta. Ennen tätä demoa meidän piti miettiä, mikä on eniten mieleen jäänyt märkäuovutustyö, minkä tähän mennessä elämässään on tehnyt. Minun valintani oli ketun mallinen kaulahuivi. Olen tehnyt sen noin 14-vuotiaana käsityökoulussa ja vaikken sitä ole kuin kerran käyttänyt, niin olen pitänyt siitä hyvää huolta.

Koska olen itse pitänyt aina huovutuksesta, niin tuli yllätyksenä etteivät kaikki kurssilaiset pitäneet huovutuksen tekniikoista. Opettajana minun pitää ottaa tämä asia huomioon ja yrittää saada oppilaat innostumaan huovutuksen ihmeellisestä maailmasta. Tunnilla puhuimme, että yksi keino saada oppilaat motivoitumaan on käyttää heidän omia mielenkiinnon kohteitaan motivaation lähteenä. Esimerkiksi jos joku oppilaista ratsastaa, niin  hän voisi tehdä hevosiin tai ratsastamiseen liittyvän työn. Tehtävänantojen tulee tällöin olla melko vapaat aiheeltaan.

Tällä demokerralla kokeilin huopapitsin (eng. lace gelting) tekemistä. Huopapitsi on venäläisen taiteilijan Aleander Pilinin kehittämä työtapa. Lopputuloksena on ristikkomainen huopakappale. Omassa kokeilussani käytin melko vähän villaa, jolloin ristikosta tuli pieni ja ohut. Jos tällä tekniikalla haluaisi tehdä vaikka pannunalusen, pitäisi villaa käyttää aika paljon. Tähän tekniikkaan löytyy ohjeita esimerkiksi käspaikan sivuilta (http://www.kaspaikka.fi/huovutus/huopa-tol2003/index.html).


Varsinainen huovutustyö minkä tein demon aikana alkuun ja viimeistelin kotona oli statement-kaulakoru. Demon aikana kurssillamme olevat vaihto-oppilaat kertoivat virolaisesta tytöstä, joka tekee näyttäviä huovutettuja koruja. Laitan hänen sivujensa osoitteen tänne myöhemmin, jos saan sen selvitettyä. Hänen koruistaan innostuneena aloin tehdä omaa korua. Aluksi minun oli tarkoitus tehdä yksinkertainen huovutettu pötkö, jonka kietoisin rannerenkaaksi. Pötköstä tuli kuitenkin paljon paksumpi kuin oli tarkoitus, joten päätin tehdä siitä kaulakorun. Pötkö itsenään olisi ollut hieman tylsän näköinen, joten lisäsin siihen huovutettuja palloja. Pidän siitä, miten eritavoin huovutettuja palloja voi käyttää (koruja, pannunalusia, mattoja, koristeita...). Kokeilin itse ennen joulua tehdä palloista korusarjaa (http://kassahommia.blogspot.fi/2012/11/huovutetuista-palloista-tehtyja-koruja.html). Palloissa on myös se hyvä puoli, että niitä on kohtalaisen nopea tehdä kaikenlaista. Huopapalloilla voisi saada jotkut oppilaat innostumaan huovutuksesta. Korun "lukon" tein niin, että toiseen päähän pötköä tein solmun, mitä neulahuovutin, ettei se aukea. Toiseen päähän tein lenkin, minkä kiinnitin myös neulahuovuttamalla. Vahvistin lenkkiä lisäämällä siihen hieman ylimääräistä villaa neulahuovutuksen aikana. Huovutuksessa on mielestäni mahtavaa se, että töistä saa helposti viimeistellyn näköisiä. Tässä korussa esimerkiksi lukkoon ei tullut saumoja tai muita näkyviä rakenteita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti