maanantaina, maaliskuuta 18, 2013

Solmeilu - fransu ja verkko

Minun lähipiirissäni fransujen ja verkkojen tekeminen ei ole ollut yleistä. Ainakaan isovanhempani eivät muistaneet tehneensä näillä tekniikoilla mitään töitä. 


Yläpuolella oleva verkon näköinen harjoitus on fransu. Mielestäni fansun tekemisestä hankalaa teki se, miten verkkomaisesta kuviosta saa tasaisen. Itse en kamalasti innostunut fransujen tekemisestä, mutta toivottavasti jossain varsinaisessa työssä pääsen käyttämään tätä tekniikkaa hyväksi ja silloin tajuaisin sen potenttiaalin kunnolla. 


Verkon kutominen oli minulle fransua mielekkäämpää puuhaa. Ehkä tähän vaikuttaa se, että kuvittelin taas itseni veneen kannelle puuhailemaan tällaista käsityötä ja näin jo mielessäni, kuinka käyttäisin oma tekemää verkkoa kalastuksessa. Mielestäni verkon tekeminen oli aika mukavaa ja yksinkertaista puuhaa. Verkkoneula/verkkokäpy oli mielestäni oivallinen työkalu ja erittäin toimiva tässä tekniikassa. Minusta tästä työstä mukavamman teki myös ehkä se, että verkon silmistä sai helpommin saman kokoisia, kun käytin viivainta apuna. 


Koulusovelluksina tuli sellaisia ajatuksia fransuista, että niitä voisi käyttää vaikka kaulaliinan tai pöytäliinan hapsujen viimeistelyssä. Muuten en oikein keksinyt mitä niistä voisi tehdä. En jotenkin nyt päässyt jyvälle fransuista tekniikkana. Verkosta sen sijaan minulle tuli heti mieleen isänpäiväkortit. Tein pienen kokeilun, jossa kalat ovat vietereiden avulla hieman irti tausta pahvista. Oma isäni on kova kalastamaan ja hän varmasti tykkäisi tällaisesta kortista. Innostuin myös verkolla koristelluista pulloista. 
Nämä tekniikat ovat mielestäni jo edistyneemmille käsityöntekijöille, joten ehkä yläasteella voisin kuvitella opettavani näitä oppilailleni. Verkosta tulee myös mieleeni yhteisöllinen käsityö. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti