perjantaina, maaliskuuta 08, 2013

Virkkauskokeiluja

Tässä näkyy kurssille tekemiäni tulkkunäytteitä. Oli todella mielenkiintoista oppia uusia tekniikoita niin virkkaamisesta kuin neulomisesta, koska usein laiskuuttani teen samoilla tekniikoilla kuin aina ennenkin. 
Tämä tilkku on kiinteillä silmukoilla virkattu tasona. 
Tämäkin näyte on virkattu kiinteillä silmukoilla, mutta pyörövirkkauksena.  Erona on myös edeliseen se, että poimin langan virkkuukoukulle edellisen rivin taaemmasta silmukan reunasta. Näin pintaan tulee kauniita raitoja.
Tässä näytteessä on virkattu pylväillä tasoneuletta.
Pylväilla ja muutamilla ketjusilmukoilla saa virkattua myös siksak-kuviota. 
Pylväillä ja ketjusilmukoilla saa myös virkattua ruutuvirkkausta. Tässä mallissa ruudut ovat kaikki tyhjiä, mutta jos niistä täyttäisi osan, saisi muodostettua kuvioita kuten tässä linkissä http://kallamedia.com/virkkaus/malli4.html.

Keskellä tässä kuvassa on perinteinen isoäidinneliö kahdella eri värillä.
Tästä linkistä  http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/suuri_kasityo/
neulonta_ja_virkkaus/nain_virkkaat_isoaidinnelion löydät video-ohjeen isoäidinneliön
virkkaamiseen. Kokeilin myös miten kolmion ja viisikulmion malliset tilkut onnistuvat.
Viisikulmio onnistui mielestäni siistimmin kuin kolmio.
Mosaiikkivirkkaus oli minulle uusi tuttavuus. Kokeilussa olen käyttänyt kiinteitä silmukoita , joista tietyt aina virkataan edellisen kerroksen kiinteisiin silmukoihin. Sain inspiraation kokeilla tätä tekniikkaa tästä http://www.youtube.com/watch?v=TXmYKwaw3Cw videosta, jonka katsoimme tunnilla. 


Tämä kukkavirkkaus on mielestäni jotain aivan uutta ja sellaista, mitä kannattaa ehdottomasti kouluihin viedä oppilaiden harjoiteltavaksi. Ohje on melko yksinkertainen, kun sitä on kokeillut kerran. Tutustuin tähän tekniikkaan, kun ystäväni yliopistolta olivat koulun eräällä kurssilla oppineet tämän burmalaisilta naisilta. He tekivät mahtavat ohjeet tähän: http://www.kaspaikka.fi/00-inside/savonlinna/kukkavirkkaus/kukkavirkkaus.html




Varrasvirkkaus on mielestäni todella kaunista!  Tein tämän näytteen käyttäen vartaana viivotinta. Tämä tekniikka on koukeroisesta ulkonäöstä huolimatta myös helppoa. Innoistuin niin kovasti tästä, että tekisi mieli aloittaa vaikka kaulahuivin tai rannekorun teko :) Tästä osoitteesta http://blog.kaspaikka.fi/varrasvirkkaus/ löytyy Helsingin yliopiston erään pro gradun yhteydessä tehty kattava materiaali aiheesta. Linkistä löytyy kuvia erilaisista pinnoista sekä työohjeita niin taso- kuin pyörövirkkaukseen, leventämiseen ja kaventamiseen. 

Koukkuamisen ohjeen löydät täältä http://www.novita.fi/public/File/koukkuaminen.pdf.


Tässä kokeilin numeron 10 virkkuukoukulla virkata kahta eri paksuista materiaalia. Vasemmalla olen käyttänyt matonkudetta ja oikealla ohutta kalalankaa. Molemmat on virkattu kiinteillä silmukoilla, vaikka oikean puoleinen näyttääkin vähän ruutuvirkkaukselta.

Tämä reunapitsin ohje on Suuresta käsityö -lehdestä. En muista tarkkaan mistä numerosta oli kyse.  Harmillisesti mustalla langalla tehdystä näytteestä ei meinaa saada selvää. 

Nämä lumihiutaleet on tehty kalalangasta. Erilaisiin lumihiutaleisiin löytyy ihanasta erilaisia ohjeita googlettamalla.  Meidän kurssilla esiteltiin palavirkkausta ja minun on pakko laittaa tänne linkki sellaiseen blogiin, jossa on ihana lamppu tehty yhdistelemällä erilaisia virkattuja lumihiutaleita ja pitsiliinoja http://vilman.blogspot.fi/2009/03/herkkaa-valoa.html.
Kokeilin lumihiutaleiden lisäksi myös sydämiä. 

Usein palavirkkaus tuo mieleen isoäidin neliöt, mutta muunkin mallisista tilkuista sitä voi tehdä. Tässä on virkatuista kukista sommiteltu työ. Paloja voi sommitella monella tavalla toisiinsa, palojen väliin voi jättää reilut aukot tai laittaa ne palat ihan lähelle toisiaan. Nämä kukat ovat menossa tilatekstiili-projektin seinätekstiiliin, mihin ne sommitellaan ehkä vapaamuotoisemmin. Palavirkkaustakin voi tehdä niin, että sommittelee eri muotoisia ja kokoisia palasia vapaasti. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti